Historie Instee

Hoe was het leven voor de grote verbouwing?

Woongroep jaren ’70 en ’80

De eerste woongroep in Amersfoort die in de roerige jaren 70 ontstond was De Instee (initiatief van Elmie van Beekhuizen van de Kabouters) aan de Zuidsingel met daarbij het Open Podium en de Linkse Boekhandel.

In 1975 vestigden zich een aantal volwassenen en kinderen als woongemeenschap ‘De Instee’ aan de Zuidsingel 45a in het centrum van Amersfoort. Het gebouw stamt uit de achttiende eeuw en is sinds 2001 een rijksmonument. In 2000 verlieten de bewoners het pand voor een grote renovatie, die uitgevoerd werd door Stadsherstel en woningbouwvereniging SCW. Meer informatie is te lezen bij stadsherstel.

Politiek, sociaal en cultureel

Vanaf de start was er ruimte voor politieke, sociale en culturele activiteiten. In de beginjaren richtte de aandacht zich voornamelijk op de opvang van randgroepjongeren en activiteiten van verschillende emancipatiebewegingen. Er kwam dan ook een boekwinkel in de Instee: De Linkse Boekhandel.

Ook waren er regelmatig politieke bijeenkomsten. Kabouters (Elmie v. Beekhuizen, Arne Haytsma), CPN (Karel Ploeger), OJA en de PSP (Theo Miltenburg, M van Ommeren) PvdA (H. van Paaprecht, Cocky Bisping-Bos)

(aan deze pagina wordt nog gewerkt.)